Recomandare


De la separație la contribuția semnificativă

„Mă uit în urma mea și văd sutele de circumstanțe în care am privit cu superioritate la celălalt capăt de relație declarând că problema ține exclusiv de cealaltă parte. Comod nu? Ca și cum am putea să ne separăm complet și să ne uităm la celălalt, ca și cum noi n-avem nicio contribuție în relația cu pricina.

În fiecare relație de care suntem nemulțumiți avem și noi o contribuție pe care putem să ne-o asumăm sau nu. Știu că e greu să ne asumăm responsabilitatea pentru capătul nostru de relație.

Fiecare dintre noi ne zbatem, într-o formă sau alta, zi de zi să mai acumulăm sau să realizăm ceva nou, pentru că a duce lucrurile la capăt credem noi că ne împlinește.

Și totuși cea mai mare împlinire ne-o dă atribuirea unui sens (pozitiv) întâmplărilor () prin care trecem ca să ne trăim viața și respectiv ca să realizăm ceva. Dacă n-aș fi trăit separația în relație și responsabilității, n-aș fi învățat ce e compasiunea și asumarea responsabilității.

De fapt nu cred că există un de mai și mai aliniat cu noastră decât când stăm puțin și lucrurile de pe acoperișul lumii, în perspectivă, și vedem o dramă prin care am trecut și rolul de victimă pe care l-am avut în acele circumstanțe.

Dacă găsim ceva semnificativ și putem da o semnificație aliniată cu sensul evoluției noastre, un sens pentru viața noastră, atunci transformarea noastră a avut deja loc și în loc de dramă o primim ca pe o binecuvântare și în loc de victimă devenim pur și simplu un om liber și o persoană responsabilă.

Aceasta este doar sămânța transformării ființei noastre, într-o primăvară a evoluției noastre individuale, pentru că dacă mai lucrăm și pământul în care o sădim, e doar o chestiune de timp ca planta să crească și să rodească în vara evoluției, ca apoi să culegem rezultatele pe care le așteptăm fiecare cu atâta nerăbdare toamna. Apoi vine iarna în care evoluția stagnează și ne refacem forțele ca s-o luăm de la capăt.

Important și cheie e să fim răbdători mai ales cu noi și să căutăm acel ceva semnificativ pentru noi și pentru viața noastră, cu care să contribuim la bunăstarea celorlalți.

Trăim împreună un moment de mare schimbare în paradigma existentă, în care lăsăm în urmă comportamente cum ar fi să ne uităm în special la nevoile noastre și a ne separa în relații (se vede asta atât în corporații care caută încă confuz schimbări fundamentale ale strategiilor  cât și în societate), și ne îndreptăm atenția și contribuția către celălalt, angajat, subordonat, client, partener, către a face ceva cu adevărat important, cu adevărat semnificativ pentru relația pe care o creăm, cu noi, cu partenerul, cu universul.

Dacă citești acest text, te felicit că ai făcut pasul către contribuție, către a construi ceva nu separat ci împreună cu celălalt capăt al relațiilor pe care le construiești.

Eu îi ajut pe liderii individuali să construiască în viața lor personală și profesională relații în care să vadă și simtă în celălalt un partener egal și în care să aducă o contribuție semnificativă împreună, pentru bunăstarea comună.

Care e contribuția ta semnificativă? „

by Coach Ioan

: Andi Bob, Alex Mazilu BogdanBlogdefuraciuni, Caius, Cati, Călin Hera, Cristian Dima, Carmen Negoiţă, Flavius, Gabriela Savitsky, Lunapătrată, Mirela Pete, Madi si Onu Blog, Nea Costache, Simion Cristian, Teo Negură, Vania.

25 Responses to Recomandare

 1. „În fiecare relație de care suntem nemulțumiți avem și noi o contribuție pe care putem să ne-o asumăm sau nu” – sa recunoastem sau nu. Perfect adevarat, sunt intrutotul de acord.

 2. Pingback: La mulţi ani, Serafina! Miau! « Mirela Pete. Blog

 3. Pingback: Balada « lunapatrata

 4. Pingback: Trafic cu Hituri (runda 70) « Teo Negură

 5. Pingback: Ultimul Mitropolit – 47 « Ioan Usca

 6. Pingback: Parada | Caius

 7. Pingback: Zilele Clujului, la jumătatea drumului! Ce-am văzut, ce vom mai vedea « Mirela Pete. Blog

 8. Pingback: Miercurea fara cuvinte – Du-ma fericire, in sus… « lunapatrata

 9. Pingback: Miercurea fără cuvinte 7 – la zidirea Lumii « Teo Negură

 10. Pingback: Miercurea fără cuvinte « Mirela Pete. Blog

 11. Pingback: DEXIGN. Kyte: logo şi ambalaj « Mirela Pete. Blog

 12. Pingback: Ofer casă contra umilinţă şi înfometare « Cati Lupaşcu. În oraşul de cuvinte

 13. Pingback: Zilele Clujului, la jumătatea drumului! Ce-am văzut, ce vom mai vedea « Clipe de Cluj

 14. Pingback: Ce citesc în week-end « Teo Negură

 15. Pingback: Miroase a melci, a ciocolata si castani « Cati Lupaşcu. În oraşul de cuvinte

 16. Pingback: După melci « Ioan Usca

 17. Pingback: Poveste parfumată. Parfumul inocenţei « Mirela Pete. Blog

 18. Pingback: Ediţia a X-a, ediţie aniversară TIFF « Clipe de Cluj

 19. Pingback: Spleen de duminica… « lunapatrata

 20. Pingback: … şi a fost lansarea… « Stropi de suflet la vedere

 21. Pingback: O recomandare... reînnoită! | Blogul lui Nea Costache

 22. Pingback: Poveste parfumată. Propunerea temei: Mon amie la Rose « Mirela Pete. Blog

 23. Pingback: Ganduri rasfirate… « lunapatrata

 24. Pingback: tradarea de sine « Rokssana's Blog

Lasă un răspuns